Inloggen
NederlandsNederlands

Microplastic in cosmetica, wat wil de consument?

Microplastic in cosmetica, wat wil de consument?
Geplaatst op 21-4-2022 door Donna
Je hoort en ziet het steeds vaker voorbij komen, microplastics in cosmetica. Niet alleen het nieuws is over dit onderwerp aan het informeren, ook consumenten hebben hun vraagtekens bij dit ingrediënt, en dat is niet zomaar. Microplastic zit in vele soorten shampoo, scrubs, zonnebrand, tandpasta en zelfs in make-up. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van uw klanten en voor het milieu. Wilt u meer weten over microplastics? Wij vertellen u graag de risico's en de belangen van microplastic vrije merken voor in uw salon, winkel of webshop.

Wat zijn microplastics?  


Microplastics zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Sommige microplastics zijn zelfs zo klein dat wij deze niet meer kunnen zien met het blote oog. Dit ingrediënt wordt door sommige fabrikanten bewust in verzorgingsproducten en cosmetica toegevoegd om zo een bepaalde functie te vervullen. Deze kleine stukjes plastic zijn niet afbreekbaar en lossen slecht op. Daardoor komen microplastics op allerlei manier terug in het milieu en voor een groot deel in de oceaan. Ook voor de mens is dit gevaarlijk, zeker als je beseft dat iedereen plekken op het lichaam heeft die doorlaatbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan de nagelplaten en de oksels.

De functie van microplastics 


Waarom cosmetica microplastics bevat, heeft een reden. Microplastics worden bijvoorbeeld gebruikt als (goedkoop) opvul middel, maar ook om te zorgen dat een product minder vloeibaar is, zoals bij shampoo en handzeep. Microplastics zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat zonnebrand waterproof is. Daarnaast zit er ook vaak microplastic in scrubs om de huid te exfoliëren. Bij veel merken kun je dit herkennen aan de kleine bolletjes die bijvoorbeeld in een lichaamsscrub zit. Bij het gebruik van deze producten spoelen de microplastics door de afvoerput van de douche of wasbak zo het milieu in. Volgens onderzoek kunnen dit er wel 100.000 zijn per douche beurt.  

Microplastics hebben dan wel een functie, maar deze kleine stukjes plastic kunnen vervangen worden door milieuvriendelijke ingrediënten. Denk hierbij aan pitten van vruchten, zand, suiker of andere natuurlijke ingrediënten.  


Zijn microplastics schadelijk?  


Microplastics zijn overal, wij als mens ademen zelfs microplastics in. Er is nog niet veel bekend over de schadelijkheid van microplastic voor de mens. Wel zouden de microplastics een nadelig effect hebben op de afweercellen in ons lichaam, maar dit wordt waarschijnlijk na jaren pas zichtbaar.  Maar hoe dan ook, is er geen positief effect van microplastics voor het lichaam, en dat is iets waar veel mensen zich nog niet bewust van zijn.

Wel is duidelijk dat microplastics gevolgen hebben voor het milieu. Kijk maar naar de plastic soep in de oceaan. Al deze microplastics die wij gebruiken komen ook daar terecht. Dit is slecht voor het milieu en alle organisme die leven in de oceaan. Dieren eten het, raken verstrikt en overlijden aan de gevolgen van plastic.  

Merken zonder microplastic 


Tegenwoordig zijn er diverse merken die geen microplastics gebruiken in hun producten. Biocare Products is groothandel en distributeur van verschillende merken die 100% vrij zijn van microplastic, parabenen, sulfaten en andere chemische ingrediënten. Onze microplasticvrije merken zijn:  


Al onze merken zijn in te kopen voor B2B klanten voor salons, winkels & webshops. Ons gehele assortiment is ook 100% natuurlijk, dierproefvrij en veelal vegan. Stuk voor stuk staan wij achter onze merken en delen wij hun visie over het (niet) gebruiken van microplastics.  

Beat The Microbead 


In 9 van de 10 verzorgingsproducten zitten microplastics. Samen met de Plastic Soup Foundation vragen wij aandacht voor dit probleem en willen wij bewustwording creëren bij de consument over microplastics en de gevolgen hiervan. De Plastic Soup Foundation heeft een app ontwikkeld, genaamd ‘Beat The Microbead’, waarbij iedereen gemakkelijk de ingrediëntenlijst van een product kan scannen en direct duidelijk wordt of er microplastic zit in het product.

U kunt de app hier downloaden.
merken zonder microplastic 

Bij Biocare Products vindt u een breed assortiment aan cosmetica merken en producten die 100% vrij zijn van microplastics. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat er zo min mogelijk microplastic in het milieu terecht komt! Heeft u vragen over microplastics of over onze producten / ingrediënten. Dan kunt u altijd bij ons terecht. Neem contact met ons op via onze chat, telefonisch of via info@biocare.nl.

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen