Inloggen
NederlandsNederlands

Nanodeeltjes in zonnebrand, wat wilt de consument?

Nanodeeltjes in zonnebrand, wat wilt de consument?
Geplaatst op 14-6-2021 door Suzanne
De consument is zich steeds vaker bewust van de ingrediënten die in hun zonnebrand zitten. Niet alleen zijn sommige ingrediënten schadelijk voor de huid, ook het milieu is een belangrijk standpunt om een natuurlijke zonnebrand aan te schaffen. 1 ingrediënt dat vaker een gespreksonderwerps is, zijn nanodeeltjes. Graag vertellen wij u meer over dit ingrediënt en waarom dit in zonnebrandcrème verwerkt is.

Wat zijn nanodeeltjes?


Nanodeeltjes zijn kleine deeltjes tussen 20nM en 80nM (nanometer) in grootte, ze beschermen tegen UV-Licht en bieden een uitstekende beschermende barrière tegen de zon. Ook is dit ingrediënt transparant waardoor de zonnebrandcrème geen witte waas achter laat op het lichaam. Nanodeeltjes zijn niet met het blote oog te zien en staan ook vaak onderaan de ingrediënten lijst.

Nanodeeltjes in zonnebrand


Er bestaat twijfel over de veiligheid van nanodeeltjes in het algemeen. Er zijn meerdere onderzoeken zijn geweest die aangeven dat er een risico is dat het lichaam de deeltjes opneemt, als deze van heel klein formaat zijn. Echter hangt dit af van de hoeveelheid en de manier waarop de nanodeeltjes worden gebruikt in de zonnebrandcrème. Het is zelfs zo dat Ecocert de minerale ingrediënten zinkoxide en titanium dioxide toestaat met de volgende twee voorwaarden:
- Enkel in een product met UV-filter
- In overeenstemming met de criteria die zijn vastgesteld in de adviezen van het wetenschappelijk comité voor de veiligheid van de consument. 

Elke ondernemer kan er dus vanuit gaan dat, wanneer een zonnebrand dit certificaat heeft, het product veilig is om te gebruiken omdat het product aan de criteria voldoet.

Zonnebrand van Green People


Green People maakt gebruik van Titaniumdioxide, dat vooral als een reflecterende barrière werkt tegen UVB-straling en zeer hoge verdraagzaamheid heeft voor zelfs een gevoelige huid. Mensen met zonneallergie en eczeem zullen de zonnebrand van Green People dan ook goed verdragen.

De filters in de zonnebrand van Green People garanderen een brede bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling en is bovendien milieuvriendelijk. Dit ingrediënt brengt een fantastische natuurlijke UV-bescherming voor de natuurlijke zonnebrandcrèmes van Green People, die anders alleen haalbaar zou zijn met behulp van synthetische chemische filters. Wetenschapper Ian Tayler uit Engeland heeft de zonnebrand van Green People onderzocht. Een volledige studie over de titaandioxide nanodeeltjes (deze specifieke soort wordt gebruikt in de zonnebrand van Green People). Feit nummer 1 is in ieder geval dat dit ingrediënt veilig is, het werkt beschermend op UVA en UVB en is van natuurlijke oorsprong! Green People staat achter dit ingrediënt en heeft dan ook een openbare verklaring waarbij zij meer vertellen over de zonnebrand en de nano deeltjes.

1 : De eerste zorg van de nanodeeltjes was dat ze kunnen doordringen in de bovenste laag van de huid vanwege de omvang en daardoor in het lichaam terecht komen:
Antwoord Green People: Wanneer deze nanodeeltjes gecombineerd worden met crèmes of lotions die emulgatoren (bindmiddelen) bevatten, vormen deze een “klompje” in de samenstelling. Dit leidt tot veel grotere stabiele moleculen die veel te groot zijn om door de huid  te dringen. Hier zijn bewezen studies voor en als gevolg van deze studies heeft Ecocert (gecertificeerd biologische keurmerk) ingestemd met het gebruik van deze minerale nanodeeltjes als UV-filter in gecertificeerde biologische producten.

2: Ook was er de bezorgdheid dat de nanodeeltjes in zonnebrandcrèmes reactief zouden reageren op zuurstof. Waardoor deze deeltjes alsnog in de huid zouden kunnen dringen.
Antwoord Green People: Titaandioxide nanodeeltjes worden vervaardigd (althans bij Green People) met een zeer dun laagje coating om nanodeeltjes in een beschermende laag te omhelzen waardoor de deeltjes niet actief kunnen worden en zelfs veilig te gebruiken zijn bij een gevoelige huid. Ook bevatten de zonnebrandcrèmes van Green People geen actieve hydraterende ingrediënten om ervoor te zorgen dat het product niet gericht is om de huid te penetreren (dit is namelijk wel zo bij hydraterende ingrediënten zoals bij aloë vera)

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen